The property was the original homestead of Alma Lee Ellis Scott and Charles E. Scott, Sr. The family decided to evaluate it for reuse as a Pavilion.  It was determined that the original stone could be salvaged and portions of the original building slabs and foundations could be used and so, the Pavilion became a reality.  It was placed where the original residence stood.  The mantle used over the fireplace was created from a cedar tree that had to be removed from the property. LED lighting, natural wood sourced from the property, and integral wood finishes were used for highlights and exposed features. The original garage slab remained, and many other features were added in an attempt to build, as closely as possible, a recycled or green facility.

The building is a Net Positive Energy Building, and it is designed to always be net positive.  It incorporates a 3.5 kW photovoltaic array, LED lighting and natural ventilation.

The LED lights used a silicone carbide substrate.  One of the family members helped pioneer crystalline growth of the substrate and its incorporation into LED lighting.

Construction of the building was performed with local labor using local materials and a stone artisan from the area of the stone mine.  Landscaping uses plantings that are native to the local area.

The project is the first to pursue energy partnering with the local utility company, Rockwood Electric Company, which sources its power from the Tennessee Valley Authority.  It is the First Zero Energy Facility In Tennessee as listed by the Department of Energy, Efficiency and Renewable Energy, Building Technologies Program. Read more about the project on the US Department of Energy’s website.